Gül

 

Gül

Gülgiller (Rosaceae) familyasından olan gül, Rosa cinsine mensup bitki türüdür. Zamansız güzelliği ve kokulu çiçekler açan çeşitleriyle bilinir. Birçok kültürde çiçeklerin kraliçesi olarak kabul görür. Güller yalnızca hisleri sembolize etmekle kalmayarak geçmişten günümüze uzanan yolculuğunda, kültürü en fazla yapılan bitkiler arasında gelir.

Bahçe sanatından peyzaja, plastik sanatından fonetik sanata, edebiyattan el sanatlarına kadar eşsiz bir yelpazenin süsü ve ilham kaynağıdır. Gül armağan ederek sevdiklerinizi mutlu etmek için Papatya Çiçekevi'nin geniş koleksiyonundan inceleyebilir, özel günler için birbirinden etkileyici seçimler yapabilirsiniz.

Kalplerdeki Sevgiyi Yansıtan Gül Çeşitleri

Bahçeleri, parkları, evleri, iş yerlerini rengârenk görünüme kavuşturan gül çeşitleri, yaşam alanlarını güzelleştiren türleri ile öne çıkar. Türkiye’de yaklaşık 25 çeşidi yetişir. Gül bitkisinin, dünya üzerinde 300’ü aşkın türü ve özelliklerine göre sınıflandırılan on binlerce çeşidi mevcuttur. Tarihi çok eskilere dayanır. Gül, özel günlerde duyguların ortak dilini yansıtır ve oldukça sevilen bir süs bitkisidir. Gül aranjmanları vazo, saksı, buket, kütük, kutu ve demet düzenlemeleri sayesinde zengin bir konsept sunar.

Süsleme, tebrik, hediyeleşme, hasta ziyareti ve özel gün kutlamalarının vazgeçilmez çiçeği olan güller, güzel ve samimi duyguları sembolize eder. Görsel zarafetiyle öne çıkarak sanatsal alanda pek çok çalışmaya ilham kaynağı olur. Kimi zaman Anneler Günü, yıldönümü kutlaması ve Sevgililer Günü için büyüleyici güzellikte bir gül aranjmanı olarak cezbeder. Kimi zaman da düğün, nikâh, nişan, söz gibi organizasyonlarda gelinlerin eşsiz zarafetine eşlik etmeye hazır, özgün tasarımlı bir gül demeti olur.

Gerek yaşam alanlarına estetik bir dokunuş getiren gerekse anlamlı ve özel günlerin kıymetini simgeleyen başlıca gül çeşitleri, aşağıdaki başlıklar altında sıralanabilir:

Zarafetin Temsilci Çiçeği Gül Özellikleri

Dikenli çalı formuna sahip gül bitkisi, uzun ömürlüdür. Yaklaşık 2-3 m’ye kadar uzayabilen çeşitler, kışın yapraklarını döker. Açan çiçekler, beşli taç yapraklardan oluşur. Gül beyaz, pembe, mavi, kırmızı, siyah, turuncu, sarı, lila, bordo gibi zengin renk çeşitliliğine sahiptir. Farklı aralıklarla sıralanan yaprakları, almaşlı dizilişe sahiptir. Gül türlerine özel kültür çalışmalarından biri de melezleme yöntemidir. Böylece birbirinden şık görünüme sahip yeni kültür formları elde edilir.

Bastonsu gövde üzerinde yetişecek şekilde üretilen canlı güller dikenlerinden arınan formuyla öne çıkar. Aşılama yöntemiyle geliştirilen gül seçenekleri arasında, salkım çiçekli ya da tek çiçekli türler olabilir. Koyu bordo rengiyle ipeksi bir duruş sergileyen kadife gül muhteşem kokusuyla herkesi büyüler. Türün en güçlü kokusuna sahip çeşidi ile hem muhteşem güzellikte buketler hem de birbirinden etkileyici çiçek aranjmanları hazırlanır. Kulağa hoş gelen anlamlar içeren gül renkleri sayesinde zamana, mekâna, kişiye özel seçimler yapabilirsiniz.

Kalpleri Fetheden Gül Renkleri ve Anlamları

Gül sevgili, eş, hayat arkadaşı olan çiftlerin mutlu anlarını paylaşmak üzere tercih ettikleri, harikulade güzellikte bir süs bitkisidir. Zarafetin öncüsü gül Sevgililer Günü, Anneler Günü, kutlama tebriği, hayırlı olsun, evlilik ve tanışma yıldönümü, düğün ve nikâh günü gibi özel günlerde, sürpriz planının önemli bir parçasıdır. Birbirinden güzel güller, girdiği her ortamda göz kamaştırıcı bir atmosfer yaratır. Farklı renkleri ile göz kamaştıran gül bitkisinin anlamları şöyle özetlenebilir:

Sevgi ve Emekle Büyütülen Gül Bakımı

Gül bakımı, ne kadar meşakkatli gibi görünse de doğru ve düzenli uygulamalar sayesinde çektiğiniz zahmetin karşılığını alabilirsiniz. Birçok bitki gibi gül de özenli bir bakıma ihtiyaç duyar. Böylece muhteşem görünümlü ve kokulu çiçekler açar. Bitkinin sağlıklı gelişimine büyük bir keyifle tanıklık edebilirsiniz. Gösterdiğiniz sevgi ve emek neticesinde etkili sonuçlar elde etmek için aşağıdaki hususları dikkate alabilirsiniz:

Toprak Türü: Odunsu gövde yapısına sahip gül bitkilerinin sağlıklı gelişimi, hazır toprakla pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle tarla toprağı olarak da adlandırılan kırmızı toprağın, humuslu toprakla karıştırılması önerilir. İlkbahar ya da sonbahar mevsimlerinde toprak değişimi yapabilir, böylece gül bitkisinin sağlıklı çiçekler açmasına destek verebilirsiniz.

Işık: Güller güneş ışığını, aydınlık ortamı ve havadar yerleri sever. Tomurcuk açtığı dönemlerde, yaklaşık 6 saat kadar güneş ışığına ihtiyaç duyar. Günün diğer saatlerinde ise yarı gölgeli olarak tabir edilen bir ortama alınabilir.

Sıcaklık: Isı değişimi ve hava akımı faktörlerine duyarlı güller, yaklaşık %60 nem oranını aşmayan ortamlarda sağlıklı gelişir. Kış soğuklarından zarar görecek kadar etkilense bile bahar döneminde uyanışa geçer ve yeni sürgünler vererek yeniden canlanır.

Sulama: Rutin sulama ihtiyacı duyan saksı gülleri için güz ve kış mevsimlerinde (Ekim-Şubat) iki günde bir ½ çay bardağı, bahar ve yaz dönemlerinde ise (Mart-Eylül) gün aşırı bir çay bardağı dolusu su vermeniz yeterlidir.

Gübreleme: Besin takviyesi, gül saplarının güçlenmesi ve kök gelişiminin hız kazanması açısından kullanılır. Azot, potasyum ve fosfor içerikli gübreler, bitkinin büyümesine katkı sağlar.

Budama: Gül, doğru bakım uygulamaları sayesinde düzenli şekilde tomurcuk verir ve çiçek açar. Bitki üzerindeki tomurcuklar tamamen çiçek açtıktan ve çiçeklerin tamamı solup döküldükten sonra, budama işlemi yapabilirsiniz.

Saksı Tercihi: Gül saksı seçimi, derinlik ve genişlik bakımından ideal büyüklükte olmalıdır. Drenaj deliklerinin yeterli sayıda ve genişlikte olmasına özen göstererek bitkinizin hem ihtiyacı kadar hava almasını hem de fazla su tahliyesinin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

Üretimi: Üç farklı yöntemle çoğaltılabilen gül için tohum, çelik ya da aşı uygulamalarından birini tercih edebilirsiniz.

Hastalık ve Zararlılar: Külleme, kara leke, mildiyö, pas, kök çürüğü, yaprak ve sap lekesi gül çeşitlerinde sıklıkla karşılaşılan hastalıkların başında gelir. Yaprak biti, kabuklu biti ve gül filiz arısı gibi zararlılar ise gül bitkisini olumsuz etkiler.

Gül Seçiminde Nelere Dikkat Edilir?

Hoş görünümü ve güzel kokusu ile yaşama değer katan gül çeşitlerinin özellikleri birbirinden farklıdır. Gerek kendiniz gerekse sevdikleriniz için birbirinden zarif türleri bir arada bulabilirsiniz. Çiçeklerin kraliçesi gül, zamansız şıklığı ile konumlandırıldığı her mekâna ahenk katar. Gül seçimi konusunda kararsız kaldıysanız belirtilen detaylara göz atarak tercihinize kolayca yön verebilirsiniz: