Toprak Seçimi

Çiçek Toprağı Seçimi Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Toprak, bitkilerin ve çiçeklerin yaşamını sürdürmüş olduğu bir alandır. Toprak, çiçek ve diğer bitkilerin can damarıdır. Bu nedenle toprağın kaliteli olması gerekmektedir. Her çiçeğin yaşamını kaliteli bir şekilde sürdürebilmesi için toprağa ihtiyacı vardır. Özellikle evde yetiştirilen bitki ve çiçeklerin toprak seçimi hakkında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Her çiçeğin ve bitkinin ayrı bir toprağa ihtiyacı vardır. Yani evinizde bulundurduğunuz çiçekler için tek bir toprak seçimi yapmanız çiçeklerinizin gelişimi olumsuz anlamda etkileyebilir. Evinizde yetiştirdiğiniz bitki ve çiçeklerin türünü veya özelliklerini bilmeniz gerekmektedir.

Evinizde yetiştirdiğiniz çiçeklerin türünü, özelliklerini ve nasıl bir ortamda yetiştirildiği hakkında gerekli araştırmaları yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Özellikle son zamanlarda evlerde veya ofislerde yetiştirilen orkidelerin farklı bir toprağı vardır. Bu toprak türü ağaç kabuğu toprağıdır. Orkideler ağaç kabuğu toprağında yaşamaktadır. Kaktüsler ise kum ile karışık topraklarda yaşamaktadır. Buradan anlayacağınız gibi her bitki tek toprak türünde yetiştirilmemektedir.

Çiçek Toprağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çiçek toprağı seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Üst yazımızda da belirttiğimiz gibi toprak seçimi yapılırken her bitkinin istediği toprak seçimini yapmanız ve toprağın kaliteli olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Toprak seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda maddeler halinde sizler için sıraladık.

·     Evinizde yetiştireceğiniz çiçeklerin saksıdaki toprakları daima temiz olmalıdır. Bunun yanı sıra hastalıksız bir toprak olması büyük bir önem taşımaktadır.

·     Saksı toprağı içerisinde bitki kökü ile beslenen böceklerin olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca defalarca kullanılmış bir toprağı çiçekleriniz için tercih etmemeniz gerekir.

·     Çiçek toprağınız yabani otlardan arınmış olmalıdır. Bunun nedeni yabani otlar çiçeklerinizin ve evde yetiştirdiğiniz bitkilerin gelişimini etkileyebilir. Yabani otlar aynı zamanda çiçekleri ve bitkiyi zaman içerisinde zayıflatır.

·     Evde yetiştirdiğiniz bitkilerin toprakları genellikle perlit, vermikülüt, kompost ve torf malzemelerin belli oranda karıştırılması ile oluşmaktadır.

·     Saksı toprakları içerisinde gereken vitamin ve mineral olması gerekmektedir.

·     Ev içerisinde yetiştirilmek istenilen çiçeklerin toprakları humuslu toprak olmalıdır.

·     Zaman içerisinde evde baktığınız bitki veya çiçeklerin kalitesinin kaybettiğini görürsünüz. Bunun nedeni tamamen sağlıksız topraktandır. Bunu engelleyebilmek için toprak içerisinde gereken vitamin ve mineral takviyesinin yapılması gerekmektedir.

·     Toprak çeşitleri; killi toprak, komposto toprak, kireçli toprak, kumlu toprak, torflu toprak, taşlı toprak ve tınlı toprak olmak üzere farklı çeşitlere ayrılmaktadır.

·     Evde beslediğiniz bitkilerinizi veya çiçeklerinizi sularken kireçli su kullanmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bunun nedeni kireçli su toprağın kalitesini düşürerek tuz oranını arttırır ve toprağın beyazlanmasına neden olur.

Saksı Toprağı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Saksılar çiçekler için sınırlı bir yaşam alanı sunmaktadır. Bitkiler yaşadıkları saksılar içerisinde kökleri ile birlikte yaşar. Bu nedenle saksı içerisindeki toprağın seçimi oldukça önemlidir.

Saksı toprağının içerisinde bitkiler için gerekli olan elementler ve gıda maddeleri olmak zorundadır. Eğer gerekli olan element ve gıda maddeleri olmazsa bitki zaman içerisinde bozulmaya başlayarak ölür. Günümüzde ticari amaçlı satılan çeşitli saksı toprağı çeşitleri vardır. Satılan bu saksı topraklarının içerisinde genellikle öğütülmüş ağaç kabuğu, kum, pelit, örf, geri dönüştürülmüş mantar kompostu ve organik karışımlar vardır. Günümüzde satılan pek çok markanın toprak karışımı pH bakımından dengeli olup uzun salınımlı gübreler yer almaktadır.

Saksı toprağı konusunda unutmamanız gereken en önemli konu ise her bitkinin farklı toprak ihtiyacıdır. Ev içerisinde yetiştirilen Açelya türü çiçekler asidik yetişme ortamları severler. Kaktüsler ise kumu bol ve iyi drene olan karışımları severler.

Vitaminli Toprak Nasıl Hazırlanmalıdır?

Evinizde yetiştirdiğiniz çiçeklerin vitamin ve mineral ihtiyacını kendi hazırlayacağınız karışımlar ile karşılayabilirsiniz. Toprağınızın vitamin ihtiyacını karşılayabilmek için torf toprak çeşidinin içerisine sığır gübresi katabilirsiniz. Bu karışımı yapmadan önce karışım içerisinde yabancı bir cisim görürseniz mutlaka yabancı cismi çıkarmanız gerekmektedir.

Hazırladığınız karışımlı toprağı saksıya koymadan önce ıslak olmaması gerekmektedir. Islak toprak saksını gerçek hacmini göstermez. Bu nedenle ıslak toprak saksı içerisinde boşluklara yol açacaktır.

Bahçeden alınan toprağı saksı içerisinde kesinlikle kullanmayınız. Bahçe toprakları içerisinde larva, yabani ot tohumları ve zararlı yumurtalar olabilir. Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır. Saksı altlarında delik olsa bile fazla su bitkileriniz için zararlı olabilir. Bu nedenle çiçeklerinizin ve bitkilerinizin sağlığı için sulama aralığı da oldukça önemlidir. Bunun için önlem olarak saksının dibine 1 veya 3 santimetre kadar çakıl tabakası koymanız sıvıyı yavaşça boşaltmasına yardımcı olacaktır.

Çiçek Toprakları Neden Sineklenir?

Evinizde çiçek veya bitki yetiştirirken dikkat etmeniz gereken önemli konulardan bir tanesi de sineklenme olayıdır. Çiçek toprakları özellikle çok fazla suya maruz kaldığı zaman sineklenme olayı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun yanı sıra toprak vitaminsiz kaldığı zaman, kuruduğu zaman veya toprak kalitesini kaybettiği zaman bu tarz problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Çiçek topraklarınızın sineklenmemesi için gereken bakımı yapmanız gerekir.

Çiçek toprağının fazla suya maruz kalması bu durumun en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Çiçek veya bitki topraklarınızın sineklenmesini önlemek için yapacağınız en etkili önlem ilaçlamadır. Yapacağınız ilaçlama sayesinde çiçek ve bitkilerinizi parazit ve sinekten korumuş olursunuz.

Çiçek Toprağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evinizde çiçek veya bitki yetiştirirken çiçeğinizin ihtiyaç duyduğu koşulları sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca her çiçek farklı bir toprak çeşidi ister. Bu nedenle bakacağınız çiçeğin özelliklerini ve hangi toprakta bakılması gerektiğiniz bilmeniz büyük bir önem taşımaktadır.

Evinizde çiçek yetiştirirken önemli olan konu sağlıklı ve kaliteli bir toprak seçimidir. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan toprakların seçimi çiçeğinizin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Saksı çiçekleri için genellikle en ideal toprak çeşidi torf topraktır. Bunun nedeni içerisinde barındırdığı çeşitli vitaminlerden dolayıdır. Ayrıca toprak seçimi yaparken içerisinde yabani ot barındırmayan ve nemli olmayan toprakları seçmeniz gerekmektedir.

Saksı Çiçeklerinin Toprakları Neden Beyazlar?

Saksı çiçeklerinin topraklarının beyazlamasının en büyük nedeni havalandırma ve sulama işleminin yanlış yapılmasıdır. Özellikle sulama işleminin yanlış ve hatalı yapılması sonucunda toprakta beyazlama görebilirsiniz. Ayrıca havasız kalan saksı çiçeğinin beyazlaması gayet normaldir.

Saksı çiçeklerinizin topraklarının beyazlamaması için sulama ve havalandırma işlemlerinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Çiçeklerinizi sularken toprağın hafif nemli olarak kalması gerekir. Eksik sulama işlemi yaparsanız da toprakta beyazlama görebilirsiniz. Bu nedenle sulama işlemini tam olarak yerine getirmelisiniz.

Çiçek Toprağı Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Çiçek toprakları zaman geçtikçe etkisi kaybeder ve zaman içerisinde kalitesi de giderek düşer. Bu nedenle evinizde baktığınız çiçeklerin daha sağlıklı gelişmelerini istiyorsanız çiçek ve toprak bakımını yapmanız gerekmektedir. Çiçek toprağının kalitesinin arttırılması için belli aralıklar ile toprağa mineral ve vitamin takviyesi yapılması gerekmektedir. Toprağı değiştirmek yerine yapacağınız bu takviye sayesinde toprağınızın kalitesi yeniden yükselecektir.

Ancak bazı durumlarda toprak değişimi şarttır. Çiçeğinizin toprak değişimini yapabilmek için en doğru zaman uyku döneminden çıkıp aktif olduğu dönemi kapsamaktadır. Çiçeklerinizin aktif faaliyet gösterdiği bir zamanda saksı veya toprak değişimi yapabilirsiniz. Ayrıca toprak değişimi 2 veya 3 yıl aralıklar ile yapılmalıdır.